Thursday, July 28, 2011

Cendawan Goreng Hot &Crunchy



Sedap sgt cendawan resepi dari kak nor nih..


CENDAWAN GORENG HOT & CRUNCHY

Bahan2:
400 gm cendawan tiram
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cup/bekas yogurt plain
1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 1/3 cawan air
1 sudu kecil garam
minyak utk menggoreng


Cara2:
Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.
Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan.
Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati.
Panaskan minyak dgn api yg kuat.
Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.
Angkat dan toskan.
Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.
Selamat mencuba :)

* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak atau lebih dikenali dgn panggilan kembang minyak :)

11 comments:

cik cek said...

Kak cek pun dah try buat cendawan goreng hot & crunchy ni...memang sedappppp...krup..krap...tak sedo abis dah sepinggan...he he he..:)

Amie said...

sedapnya makan cendawan goreng... kena cari cendawan jugak ni....

K.Nor said...

tq siti sudi try resipi ni :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi CT...
huwaaa..blm cuba lagi cendawan grg nih..

izahdaut said...

nak beli cendawan dulu a.. lama dah tak de dalam stok ni.. oily tak ct?

Zalieda Zaliedana said...

Cik Cek,
A"ah betoi kak,mmg sedap ajer mngunyah,mcm xckp lak goreng sepeket cendawan..

Zalieda Zaliedana said...

Amie,
Kak cendawan resepi nihmmg sedap,try kak,jgn xtry..

Zalieda Zaliedana said...

Kak Nor,
Berbanyak tengs juga utk akak yg berkongsi resepi yg best nih..

Zalieda Zaliedana said...

Mama Hawa/Mama Nani,
Waalaikumussalam mama,nanti da cendawan trylah wat mama,mmg sedap,xtipu,sy pon kalo da cendawan,mmg nk wat lagi..

Zalieda Zaliedana said...

Kak Izahdaut,
Owh akak xtry lagi kan resepi nih,bagi sy mmg sedap n xberminyak sgt kak,janji kak msukkan cendawan time minyak mmg dah betoi2 panas,

Nuwairani said...

warnanya yg keemasan itu menampakkan betapa exclusivenya cendawan ini...wah!!! sedapnya! my feveret!