Sedap sgt cendawan resepi dari kak nor nih..
CENDAWAN GORENG HOT & CRUNCHY
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
400 gm cendawan tiram
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cup/bekas yogurt plain
1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 1/3 cawan air
1 sudu kecil garam
minyak utk menggoreng
Cara2:
Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.
Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan.
Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati.
Panaskan minyak dgn api yg kuat.
Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.
Angkat dan toskan.
Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.
Selamat mencuba :)
* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak atau lebih dikenali dgn panggilan kembang minyak :)
11 comments:
Kak cek pun dah try buat cendawan goreng hot & crunchy ni...memang sedappppp...krup..krap...tak sedo abis dah sepinggan...he he he..:)
sedapnya makan cendawan goreng... kena cari cendawan jugak ni....
tq siti sudi try resipi ni :)
Salam pagi CT...
huwaaa..blm cuba lagi cendawan grg nih..
nak beli cendawan dulu a.. lama dah tak de dalam stok ni.. oily tak ct?
Cik Cek,
A"ah betoi kak,mmg sedap ajer mngunyah,mcm xckp lak goreng sepeket cendawan..
Amie,
Kak cendawan resepi nihmmg sedap,try kak,jgn xtry..
Kak Nor,
Berbanyak tengs juga utk akak yg berkongsi resepi yg best nih..
Mama Hawa/Mama Nani,
Waalaikumussalam mama,nanti da cendawan trylah wat mama,mmg sedap,xtipu,sy pon kalo da cendawan,mmg nk wat lagi..
Kak Izahdaut,
Owh akak xtry lagi kan resepi nih,bagi sy mmg sedap n xberminyak sgt kak,janji kak msukkan cendawan time minyak mmg dah betoi2 panas,
warnanya yg keemasan itu menampakkan betapa exclusivenya cendawan ini...wah!!! sedapnya! my feveret!
Post a Comment