Hubby kata padang kota,ekekee..Teng bebanyak utk akak tersayang yg sudi mengirimkan Gelatin Halagel kpd ku,dptlah juga wat panna cotta nih..Moga murah rezeki akak sekeluarga ya..
1 untuk laling,1 untuk syg,2 utk kau,2 utk aku,3 utk baby,3 utk ayang,pastu??Hampa sambung sendrik na,hehe..
K lah jom layan resepi yg aku copy dari umah kak nieza,tengs utk kak nieza yg cun ittew n kak nor yg cantik lawa ya..
Resepi :Kak Nor @ Secubit Garam
Source: http://Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih siket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
Buah Strawberry ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula (nieza bubuh 2 sudu besar saja gula)
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah strawberry ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri strawberry keatasnya dan bolehlah dihidangkan.
6 comments:
amboi ayat puji bodek ke tu?hehe
dari semlm akak dok tunggu n3 panacotta ni baru muncul..dah abis baru tayang yer...hehe memang sedap kan..akak yg bahagian hubby pun akak belasah juga...2 mangkuk rasa mcm tak cukup..byk tul mkn kan..haha nanti nk buat lagi..:)
tun naik keta lembu.. xwat lagi.. hihi.. rasa mcm nk g tumpang mkn umah org je.. awat wat sikit sgt?
Dana,
kak Amie tengah buat kerja tamabhan ni (ambil alih tugas - kawan sakit), sambil siapkan kerja sempat lagi pi dapur Dana.... sakitnya hati kakak tengok betapa menggodanya strawberry panna cotta tu...hiiii..ngences!
ngelat betul tayang lepas abis.. yer la buat dua gelas jer kan.. satu utk mu satu utk ku. kalau org ketiga mintak camna nak bg kan.. hehe
Tak aci le cam ni. Kalau tau menu ni semalam sure akak singgah. Kira tukang masak ambik bau pastu akak tapau bawak balik.
kalau sy buat ni, rasanya tak sanggup la kot nk beli stoberi yg mahal2 tu...kalau buat utk 2 org ok la kot :)
Post a Comment