Kalo sebut rendang,mesti tingat kak nim,sbb hubby duk puji sakan rendang kak nim nih,eh bkn sbb mkn pree wokey,sbb mmg sodap..Kembang montot n kembang rambut kak nim bca stekmen nih,ngee..K lah xnak merapu2 dah,layan resepi lah eks..Daa..
Bahan Bahan:-
Bahan-Bahan Kisar :
300gm Daging (direbus sehingga empuk N Dihiris nipis)
- 3Sdb Cili Kisar
- 1Batang Serai Di titik
- 1 Sdb Sos Tomato
- 4Sdb Susu cair(Nak guna santan pon ok ja)
- 2Sdb kicapMasin
- 2Sdb kicap Manis @Secukupnya
- 1/2Sdb Cajun
- 1 Sdt Serbuk Ketumbar
- 1 Sdt Serbuk Jintan Manis
- 1/2 sdt Serbuk Jintan Putih
- ½ Kiub Pati Ayam
- 1Sdt Pes Asam Jawa Adabi
- 1/2 Biji Bawang Besar(Dipotong baji)
- Garam Gula secukup rasa(Aku xletak garam dah,tapi letak sedikit nesan)
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air
Cara-cara :
Bahan kisar aku blend guna blender kering,pastu aku ,Tumis bahan kisar,cili kisar n serai hingga pecah minyak naik bau,masukkan sos tomato,kicap masin ,kicap manis,serbuk cajun,serbuk ketumbar,serbuk jintan manis,serbuk jintan putih,biarkan masak sebentar,pastu masukkan sedikit air,kiub ayam,susu cair,pes asam jawa,nesan n daging.Biarkan sehingga pecah minyak n mendidih,masukkan bawang besar yg di potong baji,seimbangkan rsa,blhlah ttp api n dihidangkan bersama nasi putih,nasi minyak@roti..
Lauk sampingan..Kari udang buncis..
6 comments:
Salam kak! wah wah wah sume masih ngidam cajun ya? hihihi... kitanyer cajun bykkkkkk sgt lagi tuuu suku botol pun tak abis lagi :D daging kena jimat2 kita minggu ni tak beli daging lagi niii gian jer tgk org lain masak daging :D
Assalamualaikum ct...
wah sedapnya daging tu.. ada cajun lg gitu yer... makan ngan roti pun sedap nie kan ct...
Salam, ct....
keluar lagi menu cajun.... caiyok ct.. mesti sedapppp ni... ;)
Dana,
tinggalkan sikit rendang untuk kak amie.... nak masak nasi impit dulu. aduhhhh...sedapnya dpt cicah, macam raya pulak dah!
uishhh nampak sedap la tu...mcm lauk kenduri dah..yg special ada cajun tu..ishhh laparla perut ni..hehe
sedapnya klu dpt mkn dgn roti di petang ari nii..hehee
Post a Comment