Roti arab nih aku wat ptg klmarin,merangkap juga menu dinner eks..Cam ala2 donut lak rasanya,tapi rapuh sedikit..Hubby kata agak muak,maybe sbb aku guna mentega,xguna marjerin kut,muak2 pon sekali hentam 2biji juga,hihi..Jom la usha resepi eks,xleh nak BW n bebel panjang lebar,puteri2 tersayang xtido lagi,huhu..K daaa..
Utk tontonan,letak ajer sebiji,padahal,laki bini ngap 2biji sorang..Aku wat half adunan,dapat 6biji roti ni..Roti nih mmg naik menggelembung sungguh,tapi kena rajin menyimbah mnyak la kat atas tuh..
Sambal sardin hancur ngan kentang nih khas utk siputera tunggal kat dlm umah nih,utk ai,ai cicah ngan dalca daging cincang yg xabis duk bertapa lam freezer,hihi...
Tq bebanyak utk tuan punya resepi n sumber2 yg terlibat yer..Ai kopipes kat sini lak yer..
ROTI ARAB
resepi: Sofinar@myR
sumber Tun Telani &Kak Izah
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum
Cara-cara
mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging
9 comments:
yang versi ni tak bese cuba lagi....
resepi lagi senang yer..tak yah buh susu cayaq
salam Ana..akak cnfius antara roti arab dgn roti nan grg, sbb rupa dia sama la..
Assalam CT akk tak pernah buat roti arab, selalu roti puri je, elok kembOOng roti ni, pas ni leh cuba buat roti arab pulak lah
menarik juga roti arab ni...tak pernah buat lagi..harus dicuba ni.
Roti arab mmg sedap makan ngan kari or sambal...
CT...nnt amik award kat blog Liza yer...
tetiba rasa nak buat roti arab mcm ni...terliur je tngk..aritu akak wat roti arab resepi K.Liza tapi di bakar/masak tanpa minyak..kalau ikut resepi ni kena goreng plk mcm roti puri kan....sedap tuuuu...
tembam sungguh, sambal sardin tu feberet akak, mintak sikitttt...
kenapa licin aje roti kak ct buat. kalau nani buat mesti menggerutu. tak comel langsung. huhuh
Post a Comment