Wednesday, November 2, 2011

Kuih Ketayap/Kuih Gulung..Amboiii Ijo Nyer MakNgah..


Assalamualaikum n selamat pagi semua..

Maaf lah eks kalo da yg silau mata ngan kale ijo kuih ni,hihi..Kuih ni wat minum ptg klmarin,smp ke bf pagi nih jugalah..Wat xla byk mana pon,1cwn tpng ajer,tapi family kecik cam kami nih,kira dah byk la,gpon mlm tadi mmg xmkn dah,coz wat menu lain lak,hihi..
Sesekali layan kuih ketayap nih mmg best kan,setengah org panggei kuih gulung ajer kan,tapi aku mmg dah terbiasa panggei ketayap..


Mula2 tuh igt nak blend air daun pandan ajer,bila nak ambik kat luar tgk hujan turun punyalah lbt,siap kilat n guruh lagi,so aku guna pandan paste jerla..
Walaupon baru kul4 time wat kuih nih,punyalah gelap gelita,dah siap buka lampu pon gelap lagi,so xperasan ler kale ijo sgt tuh,huhu..
Bebaru nih da nmpak kak Anim tayang kuih ketayap ni,terus teringat kat inti yg mmg dah siap aku wat n selamat difrozenkan,(kes mls la ni)selalu ajer wat inti byk2,pastu kalo nak wat kuih aku panaskan ajer,hihi..Jimat masa n tenaga kan..

Aku wat kecik2 gini senang nak ngap,byk nih wat,mkn dari ptg,smp bf tadi..Syazana mkn time ptg klmarin jer,bgn2 tido,ngap 3biji,pastu mmg xlayan dah la..

Kat bawah nih da resepi dri princessharyati,aku copy paste utk rujukan sapa2 yg xtau nak wat kuih ketayap nih eks..Aku mmg xikut resepi pon,men agak cam wat roti jala juga la..Tepung jer aku sukat 1cwn,yg lain tuh men taram sendri jer..

Sumber Resepi:Princessharyati
* utk kulit

* 1 cawan tepung gandum
* 2 biji telur(Aku letak 1 biji jer)
* 2 helai daun pandan
* 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)(Aku campur santan pekat n air)
* 1 1/2 sudu kecil garam
* 2 sudu besar minyak masak(Aku xletak pong)
* Beberapa titik pewarna hijau

* utk inti
* 1/2 biji kelapa parut
* 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
* 1 helai daun pandan

Cara-cara

1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.

5 comments:

Cheq Sue said...

amboi...iajunya makngah... bak 2 ketul. Dah lama x makan ni

Yana Shaiful said...

dh lama yana xbt ketayap..nak 2 gulungan bt bekpes hihii

Nuwairani said...

kite pernah buat ni dulu...masalah problemnye patah2 sebab main campak2 je resepi....rupenye ada sukat2 jugak...hihih

fynn said...

lawa ijau dia..terang menerang gitu..kueh neh anak akak dah seminggu mintak suh buat...mak nyer terlupa sbb sebuk dok menalam jer...hehehe...pasneh kena buat la...akak ambek resepi yer...tq..

tun_telani said...

wahhh.. pinor2 mata tun nengok hijau mak ngah.. kui kui.. sedap! tun panggil kuih gulung. dh besar2 baru tau nama dia ketayap. hihi..