Thursday, November 10, 2011

Kam Heong Chicken..

Assalamualaikum...

Menu lunch kami arini..MasyaAllah tersangatlah sedapnyer..Mmg kena betoi ngan selera tekak aku n hubby..InsyaAllah akan diulang tayang lagi n lagi sbb sedap n hubby pon xhenti memuji,hihi....
Kna update cepat2,ank2 xtido lagi nih..Camner pon tq sesangat utk semua yg terlibat utk resepi yg best nih ya,aku ikut versi kak diana ajer..Da nmpak nani pon dah try menu nih..

:: Resipi oleh ~ Wardah @ Bersantai tapi berwawasan ( TQ a)
:: Sumber dari ~ Nurul @ Dari Hujung Jari ( TQ )
:: Olahan N Sumber Resepi ~ Sky Blue's Kitchen _ D dalam tulisan merah

Bhn²
500 gm ayam _ ( Diana guna peha ayam _ d buang kulit dan tulangnya kemudian d potong kecil )(Aku pon guna paha ayam juga, 3ketul)
4 tangkai cili padi ( d ketuk ) _ Diana tak ketuk _ Biarkan macam tu jer
2 tangkai cili merah ( d hiris ) _
10 biji cili kering _ Diana tambah(Aku letak 4tangkai jer)
2 labu bawang besar ( d hiris ) _ Diana pula ~ 1 biji d hiris + 1 biji d cincang
1 ulas bawang merah ( d cincang ) _ Nie Diana tambah
4 ulas bawang putih ( d cincang )
5 helai daun kari
Minyak


Bhn
² Perap ( Nie Diana tambah yer
)(Aku perap 1mlm,mmg lagi best)
1/2 tsp serbuk lada putih
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 biji telur
2 tsp minyak bijan
1 tbsp tepung jagung
1 tsp gula
Garam secukup rasa(Aku add 1sdb sos tiram,serbuk pati ayam n xletak dah gula garam)

Bhn² A
2 sudu makan rempah kari _ Diana guna rempah daging Baba's
2 sudu makan sos cili _ Diana guna sos cili Maggi
2 sudu makan sos tomato _ Diana guna sos tomato Maggi
2 sudu makan kicap _ Diana bubuh 1 sudu makan kicap pekat Yot Brand
1/2 sudu makan kicap cair Loon Kee _ Nie Diana tambah(Utk kicap,aku letak kicap kak mas ajer)
2 sudu makan sos tiram _ Diana guna sos tiram Maggi
Gula secukup rasa


Cara²
  1. Gaulkan ayam bersama bhn² perap dan biarkan selama 30 minit.
  2. Kemudian panaskan minyak dan goreng ayam sehingga ayam masak tapi jangan garing.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
  3. D dalam periuk yang lain.. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, 1 biji bawang besar cincang dan cili kering sehingga naik aromanya.
  4. Kemudian masukkan bhn² A dan daun kari... Gaul rata.. Biarkan sehingga ianya nampak pekat.
  5. Masukkan ayam goreng, cili merah ( Diana tak bubuh ), 1 biji bawang besar yang d hiris dan cili padi. Gaul sehingga ayam sebati bersama kuahnya.
  6. Angkat dan hidang dengan










Antara hidangan lunch tadi,tomyam cendawan,daging goreng kunyit..


Pastu aku goreng ikn masin,rebus jantung pisang n da juga ulam kacang botol..Sambal belacan n tempoyak jgn dilupa wokey,feberet hubby nih..

11 comments:

cik cek said...

Adoiyai!....

Scroll sampai ke bawah...tgk tang ulam tu...perut kak cek tambah keronchong...lapo2...kak cek lum makan ni...boleh join ke..:D

Zalieda Zaliedana said...

Cik Cek,
Ala siannyer lom lunch eks,meh lunch sini kak,msk byk juga nih kak,smp dinner sekali,hihi..Jom mkn sesama kak..

Amie said...

Selamat petang Dana...
kak Amie belum sempat lunch lagi ni... ada lagi tak KHC tu...sedapnya!

Wattie said...

Salam aidil adha Dana,
Bestnya ayam tuuuu....akak nak sikit.. semua menu Dana mengancam jiwa la.....tak tahan dah n

tun_telani said...

kak ct.. ooo kak ct.. tun dh bngun nii.... sian akak cayang ni, bosan ye.. hehe

Liza said...

perggghhh Ct...await la lauk2 tu mengancam sgt...tetiba jer terasa lapo lagi....huiiissssh

Chik Mimi said...

wah panjangnyaa list dia tu,iskh nak kena masuk list jugak ni tak boleh tahan

CT Delima said...

As'salam CT

banyaknya masak CT, kalau tak habis, k.ct nak tumpang makan sekali ni...hehehe.

ada jantung pisang ngan ikan kering..waduhhh tak nak toleh2 dah kalau makan tu..hehehe

Nuwairani said...

tu dia!!! akhirnya!! memang sedap kan??? nani makan pon rasa tak puas....suke sgt resepi ni...

quinnie said...

ct..part jantung pisang cicah sambal tempoyak yg kita lagi tertarik dari kam heong ni...kekkee...adusss lama betul tak makan jantung pisang..buah pisang je yg ada kat rumah ni....:P

Sue @ Nenie said...

Salam...Wahhh terguda sungguh tengok ayam tu..scol scol ke bawah, nampak jantung pisang rebus..lagiiiii terguda..sedap ni makan ngan nasi panas...