Wednesday, June 22, 2011

Hot & Spicy Mayonnaise (2 IN1) Fry

Assalamualaikum,dah kenyang nih lunch ngan udang n sotong mayonis yg pedas2 nih..Mmg sodap betoi,tarak tipu.Patutla,kelmarin kak nor duk promot baik punyer..Smapi En Abe dia Wordless,hehe..Aku pon tertunggu2 gak pa reaksi En Hubyy bila mkn udang n sotong nih,rupanya dia pon wordless cam En Tolahah kak nor gak,pas lam pulut telan abis,n lam pinggan nak abis baru lah cakap SEDAP SEDAP SEDAP,MEMANG SEDAP,SEMUA SEDAP,TOMYAM PON SEDAP,haaa,smpai bape kali kata sedap,hehe..xSia2 aku wat 2versi ok..Mmg Best..Nnti nak try versi ketam lak,ngee..Sebenaqnya aku dah terliur pas kak diana melley mey tayang lagi,baru duk cadang2 nak wat,tgk2 kak nor lagi pantas,hehe..Aku copy resepi dari kak nor ajer..Tengs bebanyak utk love,kak diana n kak nor,love u olls,muahss..

Versi sotong pon sedap ajer,b4 letak gravy pon dah sedap.



Pekena juga ngan tomyam nih,uish sodap la hirup kuah tomayam nih..

HOT & SPICY MAYONNAISE PRAWN FRY
recipe : Love2cook
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients :~
(A)
1 kg large prawn ~ skinned & veined, leave the tail intact
1 egg ~ beaten
1 tbsp oyster sauce
2 tbsp cornstarch
1 tsp salt









(B)

2 cm ginger ~ chopped
5 lemongrass stalks ~ sliced lengthwise
10 - 15 nos bird's eye chilli ~ chopped ( reduce or add as you wish )
3 - 4 tbsp chilli sauce / Thai chilli sauce
1 tsp sweet soy sauce
1/2 cup water
salt
1 1/2 tbsp mayonnaise
cooking oil
Aku tambah capsicum hijau.

Method :~
In a bowl, mix together ingredients (A) and let to marinate for 15 minutes.
Fry the marinated prawn in oil until golden. Strain on a separate plate.
Reduce oil, stir fry ginger and lemongrass until fragrant. Add bird's eye chilli and mix.
Add chilli sauce and sweet soy sauce, stir. Add water and salt, let the gravy boil.
Mix in the fried prawns.
Quickly add mayonnaise and mix thoroughly. Ready to serve. ;)

Walaupong pg hujan n redup ttp minum coklat shake nih,gara2 terliur kak hasue tayang lah nih..Hehe..Jemput semua ya,jemput tgk,hehe..

17 comments:

Amie said...

tang mayo...mayonis tu yg buat jilat bibir.....umpphhh

Zalieda Zaliedana said...

Amie,
Hehe kak,mmg sedap letak mayonis nih kak,cer try..

Chik Mimi said...

sedapnyaaaaa

Love2cook Malaysia said...

Jeng jeng jeng..here I come!!! Wahhh you ladies make me so happy lor. Smlm En Tolahah wordless, now ur hubby wordless sampai last serving...hehe tenkiu tenkiu for his great compliments!!!

Mmg rajin buat 2 versi...udang ngan sotong ye. Ketam shld be good also for this recipe. But I tak makan or masak ketam padahal it's my hubby and son's fav gak..kihkihkih.

Zalieda Zaliedana said...

Chik Mimi,
Alhamdulillah mmg sedap kak..

Zalieda Zaliedana said...

LOVE2COOK,
tengs 4 coming dear..
oO LOVE XMAKAN KETAM YA,Kat rumah i semua suke ajer ketam..Hehe..TENGS YG LOVE 4 DA RESEPI..

K.Nor said...

hamboi... hamboiiiiii.. siap 2 versi sekaligus! mmg terbaik la kan resipi love ni.. mmg finger lickin' gud ! :)

Zalieda Zaliedana said...

Kak Nor,
Saja nak try kak,tapi mmg dua2 sedap hubby kata..ya betoi mmg terbaik N akan dibuat lagi n lagi,hehe..

Love2cook Malaysia said...

Alamakkkk lupa nak mintak chocshake tuh!!! Ting tongggg...tolong bukak pintu! ;)
Hehe..no mention dear. I must thank you for trying the recipe..itupun buat 2 version.

Kak Nor..thanks a ton darling! ^__^

izahdaut said...

agak2 kalau buat kat ayam sodap tak ct? nak buat jugak ah.. esok.. ececcehhh..

Mas said...

wehhhhh makcik..aku pun nak try ayam gak....
sama la kita....he..he..

Zalieda Zaliedana said...

Love2cook,
O bagus2 datang lagi eks,nah ambik coklat shake 1gelas,hehe..

Zalieda Zaliedana said...

Kak Izah,rasanya ngan ayam pon mesti sedap,gravy dia mmg best kak..

Zalieda Zaliedana said...

Kak Mas,
Amboi sehati sejiwa toi mek shah alam n ampang nih,hehe..Wat jgn xwat,mmg sedap..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

berapa kali punya sedap, mesti sedap betol nih!

Wattie said...

Salam Dana,
Wahhhh..... menu special nampaknya hari ni, sedap betul la, siap dgn choc shake sekali.....nak sikit nak sikit

Sheery Dream Cakes said...

akak tertinggal kapal lagi... huhuu.. baru dapat komen kat ct... hmmm... sedapkan resipi nie ct.. mmg terbaik.. wah buat sotong sekali yer ct... lagi sedap tuuu