Baulu Senyum
Resepi : Penulis Novel Ainin Naufal (Majalah Jelita Mei 2011)
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan-bahan
1 cawan gula halus (MaDiHaA guna ¾ cawan)
1 ¾ cawan tepong gandum
1 camca teh serbuk penaik (baking powder)
1 camca besar ovalet
2 biji telur, disejukkan (dari petiais)
¾ cawan susu segar
1 ½ camca teh esen vanilaPerasa:
1 camca besar coklat emulco
1 camca besar pes strawberry (MaDiHaA campur pewarna merah sikit)
(boleh gunakan sebarang perisa kesukaan)
(boleh gunakan sebarang perisa kesukaan)
Bahulu aku kurang mekar kalo nak banding ngan kak maDiHaA.
Cara Membuatnya:
1. Campurkan semua bahan (kecuali bahan perasa) dan pukul pada kelajuan tinggi sehingga adunan putih.
2. Bahagi adunan kepada tiga bahagian. Campurkan coklat emulco pada satu bahagian. Bahagian kedua dicampurkan dengan pes strawberry & bahagian ketiga dibiarkan putih.
3. Panaskan periuk pengukus anda. Masukkan setiap adunan ke dalam piping bag. Paipkan ketiga2 adunan ke dalam cawan kertas sehingga memenuhi ¾ ketinggian cawan kertas.
4. Kukus selama 15 minit dengan api kuat. Sedia dihidangkan.
2 comments:
rajinnya adik sorang ni mengapam..
haa..kan dah senyum tu...
suka la tu...
salam ct..
takperlah tak senyum pun dik.. janji baulu tu sedap.. mmg sedap & lembut gila2 kan? hehehe.. akak rasa mungkin faktor acuan pun memainkan peranan gak kot.. coz akak guna acuan tinggi tu kot yg kembang setaman.. ataupun mungkin sbb akak kukus terlebih 5 minit.. entahlah.. sbb akak tgk gambar dari resepi asal takdelah snyum lebih2 mcm akak punya.. hehe..
Post a Comment