
Bahan:
300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis

1 biji bawang besar ~ dipotong baji
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1in halia muda ~ dihiris
1/3bj capsicum hijau ~ dipotong panjang/dadu
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu besar cajun
sedikit air
sedikit garam
Carot dipotong batang mancis
minyak utk menumis secukupnya(Aku guna minyak bijan)
Daun sup diracik halus

Pas penat2 cik karet bintang2 berposing,tuan umah nih telah jadikan jus karet,hehe..
Cara:
Panaskan minyak,tumiskan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.
Masukkan bawang besar, halia ,capsicum&carot, Goreng seketika.
Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, cajun ,kiub ayam&daging.
Goreng sekejap dan masukkan sedikit air (lebih kurang 1/4 cawan
Bila kuah hampir kering masukkan daun sup.
Kacau seketika,sebatikan rasa dan boleh lah dihidangkan panas2.
5 comments:
perhh...daging tu letak cajunn yerk.....
sedapppppp
udahlah resepinya sedap...letak bintang2 lagi, kak amie angkat jempol!
Assalamualaikum ct...
wah daging tu mmg nampak sedap ler ct.. terliur sudah...
wwaaaaaaaaaaahhhh.. demam cajun lagi.. hehe... erkkk.. resipi daging akak beranak ke CT? heheeh.. nanti cari daging batang pinang dulu boleh menerai resipi ni lak :)
wahh cajun lagi ...sana sini ceter cajun akak gak yg tak jumpa lagi kat sini...sabar jer lah...roti jala colourful tu pun menyelerakan...i like:)
Post a Comment