Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Monday, March 28, 2011
Menu Lunch Tadi
Assalam mesti dah kenyang kan,dah minum petang ke belum,aku baru nak tyang menu lunch tadi,arini kebizian betoi, nih baru la sempat nak mnghadap lappy jab,b4 dak kecik bgn..Kul 2 tadi bawa dak kecik bab2 nih g cucuk utk 3bln.hubby ambk half day,p ptg2 ok ckit xda org,otw blk tuh singgah giant beli brg ckit.Blk giant bagi nenen kat dak tuh,tepuk2 bagi tdq,terus masuk office utk wat minum ptg,nih baru abis mkn ler..Lunch tadi wat masak lemak cili padi daging salai ngan pucuk ubi,ayam cencaluk,celur bendi,goreng ikan masin n wat sambal belacan,pergh mkn nasi xhengat donia,org kata kalo mak mertua lalu belakang pon dah xnmpak la,mmg la xnmpak dah lalu kat blkang kan..ngee..Pernah nmpak kak mas wat masak lemak camni gak dulu..Arini baru berkesempatan nak try resepi nih..Mcm resepi aku selalu gak la,cuma yg bezanya daging tuh d salai,1st time gakla wat masak lemak menggunakan daging,mmg sedap sgt,akan diulang lagi di lain hari..Aku just bakar@salai lam oven jer daging nih..K la resepi nih aku cnp dari dapo kak ina,tengs kak ats resepi ye..
Pstt,pucuk ubi segar dari depan umah ya..
Sumber Resepi :- Kak ina kl
Bahan-bahan
* 1kg daging batang pinang-dilumur dengan serbuk kunyit dan garam-perap..lagi lama lagi sedap tau..
* 15-20 biji cili padi kampung
* 1 1/2 inci halia
* 1 1/2 inci kunyit hidup
* 1 ikat pucuk ubi-di rebus dan di tos
* 1/2kg/500ml santan pekat
* 600ml air
* 2 batang serai-dititik hujungnya
* 1 asam keping
* 2 helai daun kunyit-di siat-siat dan di ikat
* garam dan serbuk kunyit secukupnya
Daging pas klq oven..
Cara-cara
1. Tumbuk cili api, halia, serbuk kunyit, kunyit hidup, serai yang telah dititik dan garam sehingga lumat.
2. Hiris daging yang telah di salai nipis-nipis.
3. Masukkan semua kedalam periuk dan tuang santan pekat -(tinggalkan sedikit yer.).bersama air, asam keping dan masak di atas api sederhana sehingga mendidih dan kacau selalu.
4. Biarkan mendidih selama 10-15 minit dan masukkan pulak pucuk ubi yang telah direbus dan daun kunyit.
5. Biarkan mendidih dan masukkan pula lebihan santan pekat dan biarkan mendidih lagi dan rasa dulu garam baru di tutup api.
6. Makanlah bersama nasi panas dan ikan masin.
Ayam cencaluk yg sodap,dah 2 kali wat ayam nih,resepi disini ya..
Menu lunch kami tadi,minum gak air sirap,pergh lagi la rasa cam duk kg kan,ngee..
Tima kasih atas kunjungan anda semua ke blog cokia ni ya..Segala komen amat2 la di alu2kan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
12 comments:
amboi sedapnya menu depa kat sana ni..rasa mcm nak terbang pi mkn ja ni..hehe msk lomak tu nampak sedap tu lagi pedas lagi sodap. udang celup tepung pun menarik juga.
sedapnya menu lunch...
meh anto sini sikit..he..he..
amboi menu lunch dia...sedap sungguh.Kalau mkn cenggini tak tau la brp pinggan ns bertambah huhuhu
Kenapa akak rasa terliur jer nih hah?trbyg2 rasa masak lomak tu haa..
adeh..sambal belacan!urghhh..esok baru nak gi memburu kcg bendi kat kebun..hehe
Assalamualaikum..
Pucuk ubi kat depan umah tu ada lagi tak. Nanti hari khamis akak singgah umah nak pergi petik.
Kak nieza,
Akak kalu nak terbang blk sini sbb nak mkn semea nih mmg xberbaloi pong kak,ngee..Nnti akak blk sini kita gader2 yer..
Kak mas,
Ritu nengok daging nih kat umah akak lah,nmpak sedap jer,hehe..Blh kak tggu jabgi htar yer..
Lina_pg,
Akak mmg betoi kak,sbb tula masak nasi ckup2 jer supaya dah xleh tambah dah kalo sdap camner pong,ngee..
Hasue,
Saja nak bagi akak teliur,sbb dah terliur nengok cistat akak yg menawan tuh,tgk lah dah bgi org jeles lagi ngan bendi fresh dia tuh,ngee..Tggu kak jabgi sy g amk dulu b4 akak sampai,hehe..
Kak sam,
Waalaikumussalam kak,da lagi nih nnti mai ambik na,hehe..
adusshhhhh ct... menu2 mu semuanya mengancam rasa... ini macam kalu... 2 pinggan nasi pun belum tentu cukup! hehe....
Kak Madihaa,
Sebab takut nak tambah nasi lagi,sy masak nasi ckup2 utk 2pinggan jer kak,so hubby n sy mmg xleh tambah dah kak,kejam kan,ngee..
Post a Comment