Cerita tentang segalanya...Hasil Masakkan Aku,Resepi2 yang aku telah cuba,family Aku dan segalanya di sini❤
Friday, April 29, 2011
Apam Pisang Tanpa Telur Dan Minyak
Assalam,kelmarin agak kebizian,bawa nana n syifa g klinik,nana kena cucuk utk 18bulan,wlapong 2hb5 nih baru 18bulan..Syifa lak just timbang n ukur tinggi,5bulan baru kena cucuk..Nana mmg xpernah demam sepanjang duk cucuk selama nih,tapi ptg klmarin demam lak,kalo budak2 demam paham2 jerlah kan,msti merengek ajer..Ubat lak xmo mkn,coz dia mmg ssh mkn ubat,letak lam air rebina febret dia pong dia xmo minum,tido gitu ajer smalam,tanpa minum..Huhu ssh ati toi lah..Xsmpat nak blogging sgt..Klmarin mmg xmasak pong,hubby beli nasi beriani,coz dah lama xmkn,gpong hubby puasa klmarin,so dia yg teringin nak mkn..K la nnti ptg,kalo da masa n nana dah ok,aku bw n update blog lagi ya,daa..Opss apam nih dah 3ari wat,resepi amik dari umah kak mas,akunya apam naik membumbung,so sbb tu lah rupa xcun..
Apam Pisang Tanpa Telur Dan Minyak
Resepi asal : Kak Fida@myresepi.com
Sumber Resepi Kak Mas
Bahan :
* 1 cawan pisang lecek
* 1 cawan gula perang / gula halus (akak guna 150g campuran gula) - Aku letak 1/3cawan gula perang,tuh pong dah cukup manis..
* 2 cawan tepung naik sendiri - diayak(Aku guna tpng gandum+3/4sdt baking powder utk half adunan)
* 1 1/2 sudu kecil bicarbonate soda - diayak(aku letak 1/2sdt jer utk half adunan)
* 4 sudu besar susu segar - Mas tambah lagi 3 sudu besar air sebab adunan nampak agak pekat(Aku pong tambah 3@4 sdb gak wlpong wat half adunan)
* 1 sudu kecil esen pisang - Mas tambah ( kalau letak esen vanila pun boleh )
Cara membuatnya :
1. Tepung naik sendiri dan bicarbonate soda diayak bersama.
2. Pisang lecek, gula halus @ gula perang, esen pisang @ esen vanila dan susu dikacau rata @ sebati.
3. Masukkan bahan2 ayak tadi dan kacau hingga sebati.
4. Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak. Mas menngunakan acuan lompang dan kukus selama 15 minit. Kalau guna loyang, kukus selama 1/2 jam.
5. Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
amboii..tembamnya apam pisang tu..
lembut kan ct apam ni....he..he..
ct weekend ni tak p jenjalan ke mana2 ka?nnti kita dating ye kalau tak p mana
Kak Mas,
jadi tembam sampai nak melimpah kak..A"ah mmg sedap,lembut jer..Sy smpan esk tuh pong still lembut..
Chik Mimi,
InsYaAllah Weekend nih mmg byk aktiviti,menghabiskan duit,coz byk ofer ari buruh,p besady ank member,p melawat cousin hubby bersalin twin..Tapi kalo kak nak mai sms lah,maybe kami xklq coz nana demam..
Post a Comment